fikamys

 
På lördag ska jag hosta något slags eftermiddags häng hemma hos oss och tänker såklart bjucka på goda saker att äta. Har spanat tårtor hela dagen och vill göra någon av dessa. Kanske. Alla är från callmecupcake.se

 
 
liv1 | | Kommentera

"Sluta? Det är ju nu det börjar"

Har inte bloggat på ett tag pga mitt internet tog i vanlig ordning slut runt den 20e och jag har inte haft så mycket tid framför datorn på senaste. Men jag pratade precis med 3 pga skulle säga upp mitt abonnemang/lägga det på is eller whatever och då sa hen även att jag kan köpa extra www för min pott, vilket ju är asbra och ngt som ngn borde sagt till mig för ca ett år sen eftersom jag alltid lider sista 1-10 dagarna på månaden av internetbrist (försökte exempelvis ladda upp en film på instagram igår i ca 5 timmar utan framgång). I nuläget hade jag liksom använt 37 av 499 kronor på min pott så har ju råd att köpa lite extra interwebs .
 
Men mer bloggande blir det inte förrän senare idag eller imorn pga fullt upp med skola och radio. Men kan lämna er med denna fab serie från 70-talet. Älskar den och älksar melodin på snacket förr. http://www.oppetarkiv.se/video/1399119/tjejerna-gor-uppror-avsnitt-1-av-3 
liv1 | | Kommentera

svammel svammel

Juste, jag och Ellie såg The Butler i söndags. Den var så jävla bra. Se den. Svartas historia i USA är så himla viktig att komma ihåg och lätt att glömma, eller gömma. Allt dåligt som görs av länder göms liksom, typ som att man i Sverige fram till 70-talet tvångssterileriserade och utförde tvångsaborter på kvinnor som man inte tyckte skulle ha barn, åsikter som grundade sig i att en kvinna kanske legat med en man utan att vara gift med honom, att hon var psykiskt instabil, "hysterisk" eller hade någon funktionsnedsättning. Samhället(staten?) ansåg sig ha bestämmande rätt i vilka som kunde och skulle få ta hand om ett barn, vilka som hade rätt till barn. (ok, barn är ingen rättighet men alla har rätt till bestämmandet över sin egna kropp, och alla barn har rätt till föräldrar men det är ett annat ämne). HUR SOM, det här är inget vi får lära oss, inget Sveriges skolsystem lär ut på historielektionerna precis och precis samma sak gäller svartas situation i USA. I American History får en bara läsa om gamla krig, om hur fantastiskt USA är osv, ingenting om modern historia, hur svarta ständigt har diskriminerats. Ordet diskriminerats känns för urvattnat och svagt i sammanhanget för vad dom har utsatts för är helt ofattbart, alltså det går ju inte som vit att ens föreställa sig. Och jag tycker att det är viktigt att tänka på när en rasifierad idag uttrycker att hen känner sig hotad, diskriminerad, rädd, utsatt av något som sagts, gjorts osv så MÅSTE vi komma ihåg deras historia. Händelsen idag kanske inte är allvarlig i sig men med tanke på historien av strukturellt förtryck gör det allvarligt. Strukturer, folk måste börja förstå strukturer. Och förstå historiens betydelse. Amat Levin skrev också att han får rysningar när han tänker på hur modig (ok kmr ej ihåg ordval) Malcolm X var som talade på det sättet han gjorde i den tiden, och det tror jag många glömmer. När en läser om vad Malcolm X, Martin Luther King, Rosa Parks, Black Panther party gjorde, läser deras tal osv tycker ju gemeneman att det är bra osv men tror att en inte tänker på hur det var då. Att sätta deras tal och handlingar i sammanhanget dom gjorde det i lyfter det liksom till en helt annan nivå. Det är så SJUKT mäktigt, det är så extreeeemmmt modigt och imponerande och starkt osv osv. Folk blev liksom misshandlade och mördade av att _titta_ på en vit person. 
 
Summa av detta är att jag vill söka lite fler afro american women in US kurser på Berkeley. Och att allt med den här rörelsen går att koppla till feministiska rörelsen och lägst stående av allt är underklassen. Intersektionalitet ni vet. vit hetero funktionell medel/överklassman högst. svart lesbisk underklasskvinna med funktionshinder lägst. Märks också i filmen pga den här familjen är liksom ändå medelklass, ev till och med övre medelklass och dom förtrycker personer med lägre klasstillhörighet. Alla spelar liksom i händerna på patriarkatet.
 
 
liv1 | | Kommentera
Upp